2012. január 4., szerda

Lakberendezőt mindenkinek!

Bár nagyon igaz lehet a közmondás, miszerint „mindenhol jó, de legjobb otthon”, mégis sokszor érezzük azt, hogy valahol máshol lakva boldogabbak, sikeresebbek, mások lennénk. De miért is ne teremthetnénk meg otthonunkban azt a miliőt, amiben mindezt elérhetjük? Lehet az egy 10. emeleti panellakás, vagy akár egy villa a budai hegyekben, ha nem a kényelmünket szolgálja, és nem az ízlésünknek tetsző, akkor nem leszünk elégedettek.
Kis hazák lakáskultúrája sok mindenben különbözik azoktól a nyugati (vagy akár keleti!) kultúrák felfogásától, amelyre olykor annyira vágyunk mi is. Azokban az országokban, ahol a formatervezésnek nagy hagyománya van (pl. Olaszország), vagy ahol az otthonteremtést szabadabban értelmezik (pl. szinte bármelyik mediterrán ország), nem ritka, sőt általánosan elfogadott, hogy egy lakótér kialakításához belsőépítész vagy lakberendező segítségét veszik igénybe. Kortól, nemtől, anyagi lehetőségektől függetlenül. Nekik olyan egy lakberendező, mint akár egy autószerelő, vagy egy fodrász. Ha szükség van egy új kanapéra, tanácsot kérnek, ha a dolgozószobát gyerekszobává kell alakítani, a lakberendezőt hívják, ha új lakást vásárolnak, a lakberendező véleményét kérik – lehetőleg még vásárlás előtt. A lakberendező alkalmazása nem luxus kérdése, hanem annak a természetes igénynek a megnyilvánulása, miszerint olyan környezetben szeretnénk élni, ami az életkörülményeinknek és az egyéniségünknek leginkább megfelel.
A hajunkat magunk is be tudjuk festeni, ügyesebbek le is tudják vágni, de ha igazán szép megoldásra vágyunk, fodrászhoz megyünk, és nem kísérletezünk. Az autónkat is meg tudjuk szerelni, ha értünk hozzá, mint ahogyan a nappali falszínét is ki tudjuk választani. Ha értünk hozzá… Ha nem értünk hozzá, marad a csalódás, a félmegoldás, vagy a költséges újrafestés, ami másodszorra vagy sikerül, vagy nem. Egy szobányi festék árából egy lakberendező 1-2 órás tanácsadását is kérhetjük, és akkor a siker garantált, elégedetten nézhetjük évekig gyönyörű falszínünket, és még egy kis pénzt is spóroltunk. 1-2 órás tanácsadással elkerülhetjük, hogy olyan lakást vásároljunk, amiről kiderül, hogy szinte bebútorozhatatlan. Ez esetben már milliókat is spóroltunk.
Nem kell nagy volumenű beruházásokra gondolni, ha lakberendezőt keresünk.Egy-egy apró trükkel a meglévő bútorunk is fillérekből megújulhat és elfoglalhatja méltó, új helyét a lakásban. Egy-egy apró trükkel a lakás egész hangulatát megváltoztathatjuk - akár évszakonként, ha tetszik - , nem kell drága pénzért lecserélni a berendezést. Nem kell feltétlenül erőnkön felül befektetni egy nagyobb lakásba, ha bővül a család, egy-egy apró trükkel mindenkinek akadhat hely a meglévő, már bevált otthonban is.
Ezekre a trükkökre magunk is rájöhetünk, de ha nincs ötletünk, beszéljünk lakberendezővel. Ha bízunk magunkban, mehetünk a saját fejünk után, és még jól is sikerülhet. Ha nem bízunk magunkban, kérjük egy hozzáértő visszaigazolását ötleteinkhez. A lakberendező, ha körültekintően választunk, sosem drága mulatság, úgyis mondhatnánk, „megéri a pénzét”. Legyen szó teljeskörű lakberendezésről, vagy csak a legszükségesebb átalakításról minimális költségvetésből, biztosan tud olyan tanácsot adni, amivel legalább a saját díjazását megspórolhatjuk, az eredmény láttán pedig úgy érezhetjük, hogy „mindenhol jó, de legjobb otthon”.
Akár kérjük lakberendező segítségét, akár magunk állunk neki a feladatnak, legyünk bátrak, merjünk kísérletezni, ne hagyjuk magunkat csak a mindig változó divat által behatárolt keretek közé szorítani, az otthonunk legyen az a hely, ahol igazán önmagunkat adhatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése