2012. november 7., szerda

Tapétaválasztási kisokos

Legutóbbi bejegyzésem a színekre vonatkozó lakberendezési alapszabályokról igen népszerűnek bizonyult, így ismét egy tanácsadás jellegű bejegyzéssel jelentkezem.
Sokáig erős fenntartásokkal javasoltam a mostanában ismét nagy reneszánszát élő tapétázás lehetőségét ügyfeleimnek. Részben mert  drágább megoldás a festésnél, részben mert ha meguntuk, akkor eltávolítása és a fal újrafestése vagy újratapétázása macerásabb, mintha "csak simán" át kellene festeni a falat.
Mára azonban már ezeket a fenntartásaimat sikerült a minimálisra csökkenteni, ugyanis  jó minőségű falfestékek és jó szakemberek alkalmazása mellett a festés igényes kivitelezése már nem is sokkal olcsóbb, másfelől pedig  - és talán ez a lényeg -  a tapétával olyan hatásokat érhetünk el egy helyiségben, amit semmi mással nem.
Érdemes viszont egy-két fontos tényezőt szem előtt tartani, ha arra az embertpróbáló feladatra vállalkozunk, hogy a mai időkben fellelhető kínálatból megpróbáljuk kiválasztani a számunkra megfelelőt.
(Abba most inkább bele sem mennék, hogy az eszméletlen kínálaton belül természetesen még minőségben, és alapanyagban is óriási a választék, maradjunk egyelőre a szín és minta kiválasztásánál, épp elég lesz az is. :))
A színekre és mintákra vonatkozó alapszabályok itt is érvényesek, ha már nem emlékeztek, akkor a bejegyzés elején található linkre kattintva érdemes átfutni ismét.
 
1. Léteznek azok a tapéták, amelyek visszzafogottak, alig mintásak, esteleg inkább csak textúrájuk van. Ezek választásával nem nyúlhatunk jobban mellé, mint bármely falszín kiválasztásánál.
 
2. A nagyon nagy minták uralkodnak a szobán, magukra vonzák a tekintetet, azaz jól működnek, ha éppen ki akarunk emelni valamit, akár a falat, akár az elé helyzett tárgyat. A berendezés többi összetevője ilyenkor mindenképpen maradjon visszafogott mind formában, mind színben.

3. Az apró minták nagyobbnak láttatják a teret, így jól jöhetnek, ha kis helyiségben alkalmazzuk őket. Ha ráadásul még világos is, akkor a térnövelő hatás garantált.

4. A minták térformáló hatásáról - csakúgy, mint a színekéről, - sokat lehet hallani, érvényes ez akkor is, ha tapétát választunk. A geometriai minták optikailag sokszor másképp láttatják a teret, így ha a cél az, hogy valamit szélesebbnek lássunk, akkor alkalmazhatunk vízszintes csíkozású/mintairányú tapétát, ha a cél az, hogy optikailg növejük a belmagasságot, akkor pedig függőleges irányú mintát válasszunk.
Az alábbi képen egyszerre két térformáló hatást is megfigyelhetünk. A szoba viszonylag kicsi, ám elég magas. A vízszintes csíkozású tapéta nem ér fel a mennyzeteig, így a csíkokkal optikailag egyszerre tágítja a szobát, miközben a mennyezetet egy kicsit "közelebb hozza".
5. A színek fontosságát itt is kiemelném annál is inkább, mert mivel mintás felületről van szó könnyebben érhetünk el vele vibráló vagy drámai hatást, amit esetleg nem szeretnénk. De amennyiben ez a cél, akkor alkalmazzuk bátran.
A sötét színek alkalmazásával a tér kisebbnek, ugyanakkor otthonosabbnak, kényelmesebbnek tűnik. Hálószobában alkalmazva intim hatást érünk el vele, de alkalmazhatjuk étkezőben is, ott ünnepélyes, "alkalmi" érzésünk lesz. Mindkét helyiségben fokozhatjuk a hatást megfelelően megválasztott világítással, hangulatfényekkel.

 
6. Nagy dilemma lehet még, hogy az egész helyiséget vagy csak egy falat, vagy a fal egy részét tapétázzuk. Ez függhet a helyiség méretétől, a természetes fény mennyiségétől, a tapéta színétől és mintájától, de valljuk be, nem utolsó sorban a pénztárcánk vastagságától is.
Ha minden szempontból ideális helyiségünk van, akkor bátran tapétázhatjuk az összes falat, nincs mitől tartanunk.
Ha csak egy falat szeretnénk kiemelni, akkor emeljük ki azt, amire a figyelmet irányítani szeretnénk. Lehet ez hálószobában az ágy mögötti fal, vagy akár a fal egy ágyszélességű (vagy annál kicsit szélesebb) része, nappaliban a kanapé mögötti fal , vagy ha van kandallónk, akkor annak környéke.

7. Itt tennék említést azokról a tapétákról, amik annyira különlegesek, hogy már csak megjelenésük okán sem javaslom, hogy minden falra felkerüljenek.
Ilyenek azok, amelyek bőrhatásúak, vagy csillámosak, esetleg tégla vagy fautánzatúak, vagy akár olyan extra megjelenésűek, mint a könyvespolc tapéták amiknek egy egész blogbejegyzést szenteltem nem is olyan régen.
Itt egy téglás...ki mondaná meg...
8. A fal egy részének tapétázására egy nálunk kevésbé elterjedt példa, amikor derékmagasságig fa falburkolat van, és fölötte tapétázzuk a falat. Az angoloknál ez klasszikusan elterjedt megoldás, így ismeri nálunk is mindenki - leginkább szép magazinokból. A régi belvárosi épületeinkben elvétve még akad erre példa, de sajnos azok is gyakran a felújítás áldozatává válnak. Én személy szerint imádom, és ahol gyerkőc van, ott meg aztán teljesen szuper, hogy amíg felér a zsírkrétával, addig mosható a burkolat, felette meg jöhet akár a méregdrága gyönyörűségünk is. :)
 Van viszont ennek a praktikumnak ellentmondó megoldás is, ami éppen szokatlanságával lopta be magát a szívembe, hát nem csúcs?! :)
 9. A fenti példákban igyekeztem első ránézésre is "emészthető" megoldásokat felsorakoztatni, nem mehetek azonban szó nélkül azok mellett, amelyek annyira megosztóak, hogy nehéz eldönteni, hogy most akkor ez jó, vagy éppenséggel rosszul leszel tőle.
Vannak olyan tapéták (szép számmal ám, sőt, lehet hogy, abból van több :)), amelyeket ha meglátsz tekercsként, vagy egy tapétakönyvben, ahol kb. 40x40 cm-es darabban lehet őket megtapiznia a kedves tanácstalan érdeklődőnek, akkor nem akarod elhinni, hogy van olyan ember a földkerekségen, aki ezt felteszi a falra. És mégis!!!!!!!! Az alábbiakban két példa, hogy MŰKÖDIK!!!
 
A konklúzió tehát ma is, mint ahogyan mostmár sokadszorra (úgy látszik kezd a vesszőparipámmá válni - de hívjuk akkor inkább mottónak :)), hogy merjünk kísérletezni, és bátrak lenni, mert ha maradunk a jól bevált "biztonságos" megoldásoknál, akkor lehet, hogy azzal mellé nem lövünk, de igazán nem fogjuk azt érezni, hogy amiben élünk az a miénk, és csak a miénk, és azért ide vágyunk haza, bárhol legyünk is a világban éppen.

És végül, ahogy mindig, most is kíváncsi vagyok a véleményetekre akár az adott témában, vagy akár arról is, hogy mi az, amiről szívesen olvasnátok a blogban.
Szóval induljon a párbeszéd kb. 3 cm-rel lejjebb!
Ha pedig hasznosnak találtátok, vagy egyszerűen csak tetszett, akkor osszátok meg barátaitokkal, ha meg utáltátok, akkor ellenségeitekkel. ;)
(A fotók forrása: housetohome.co.uk)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése